Levada do Moinho

A levada madeirai specialitás, nem tudom, másutt van-e ilyen. Első pillantásra kis csermelynek tűnnek, de valójában nem csak forrásból erednek. A tengerről felszálló pára a magasban kicsapódik és a víz mintegy patak ömlik lefelé. Lassan medert vájt ki magának, amit már a 15. századtól öntöző csatornává alakítottak és ösvényt építettek hozzá – ez a levada. Az ösvények célja eredetileg a levadák karbantartása volt, de időközben népszerű turista  útvonalakká váltak.
A Levada do Moinho Ponta do Sol fölött egy hegygerincen húzódik, egyik oldalt a hegy, másik oldalt a szakadék, szerencsére végig van korlát. A kirándulás közben csodálatos kilátás nyílik a tengerre és a hegyekre is. És a legnagyobb meglepetésemre, egy helyen még tehenet is tartanak! Amikor ott jártunk, éppen találkoztunk egy csapattal, akik még egy tehenet vonszoltak/toltak fel az igencsak keskeny, bár majdnem teljesen vízszintes úton. Nem irigylem az ott gazdálkodókat…
De sok a szöveg, inkább katt valamelyik képre!

Kategória: Útleírás | A közvetlen link.

1 Response to Levada do Moinho

  1. Kurucz Kati szerint:

    Gyönyörű volt tényleg 😊

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .