Capela Miradouro Sagrada Família

Egy rendkívül érdekes helyen jártunk, a leírásához a legjobb, ha ide másolom a Madeira Island Magazinban 2016-ban megjelent cikk fordítását.

Egy madeirai emigráns 30 év után visszatért Venezuelából és épített egy kápolnát kilátóval, amit a látogatók ingyen megtekinthetnek.
A kápolna és a kilátó a Ribeira Bravához tartozó São Paulóban található, ahol a múltban a családok karácsonykor összegyűltek.
“Gyerekkoromban szegények voltunk, nem volt semmink, csak összejöttünk december 25-én egy csempés cement asztal körül beszélgetni. Amikor visszatértem, ezt a hagyományt akartam folytatni” – kezdi a történetet Manuel Macedo, hozzátéve, hogy az akkor használt asztalt maga készítette.
A most látható Sagrada Família kápolnát és kilátót 2005-ben kezdte építeni, a területen elhelyezett még asztalokat, székeket, tűzhelyeket, medencéket, egy hagyományos santanai nádtetős házat és egy kis játszóteret, mindet cementből készítve, virágokkal díszítve.
A kápolnát látogatók által adományozott szentek díszítik, a teraszról pedig nagyszerű kilátás nyílik a Ribeira Bravát körülvevő tájra.
A most 68 éves Manuel Macedo 13 éves korában vándorolt ki Mozambikba majd Venezuelába, hogy jobb életet találjon, mint amit szülőhelye abban az időben nyújtani tudott.
“30 évet töltöttem Venezuelában, de mindig is vissza akartam térni ide, hogy megépítsem ezt a kápolnát” – meséli, visszaemlékezve, hogy a visszatéréshez a családját és minden jót ott kellett hagynia.
A másik célja tiszteletet adni az elhunyt édesanyja emlékének, és a munkát anyagi érdek nélkül egyenlően megosztani az emberekkel, így írva történelmet.
Az objektumban Manuel Macedo 15 évi kemény munkája fekszik. A kezdetekben a lakosok együttműködésére is számított. „Nélkülük nem sikerült volna.” De azért voltak ellenzők is, kapott fenyegetéseket, történt vandalizmus is. Egy esetben 200 kiló állati ürüléket talált az épület előtt, a bűz persze elűzte a látogatókat.
A helyi önkormányzat, amely kezdetben támogatta az elképzelést, végül nem akart engedélyt adni a munkához. Aztán a kezdetben támogatók közül is néhányan aláírtak egy petíciót a munka folytatása ellen, és a venezuelai család is beszüntette az anyagi támogatást.
“De én büszke vagyok, mert sokat szenvedtem, de elértem, amit akartam. Leküzdöttem minden akadályt, de nincs bennem harag. Tudtam, hogy ez a hely történelemmé válik.”
A Sagrada Familia kápolna és kilátó ma már vonzza a látogatókat. Sokan azért jönnek, mert kíváncsiak az épület együttes ornamentikájára, mások reggel érkeznek és ebédre is maradnak családostul.
„Egyelőre százak jönnek, ezrek fognak jönni. Boldogan halhatok meg”, mondja elégedetten élete művével.

Kategória: Útleírás | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .