Szállás

Hol érdemes megszállni?

A kérdés eldöntéséhez alapvetően tudni kell, mire teszed a fő hangsúlyt a madeirai tartózkodásod során: városnézés – túrázás – tengerparti pihenés. Azt ne mondd, hogy mindhárom, mert akkor nem tudok segíteni!

Városnézés: akkor Funchal és 5 km-es körzete. Vannak szállodák a belső magban, ezek többnyire szerényebb szolgáltatást nyújtanak, fő erényük, hogy benn vannak a városban. Gyakran problémát okoz az autó elhelyezése is.
A belvárostól kb. 4 km-re található a Sao Martinho negyedben, annak is Ajuda nevű részében a legnépszerűbb szállodás terület, Lidónak is hívják. Az itt elhelyezkedő négy csillagos szállodák megfizethetőek, általában külső és belső medencével is rendelkeznek. Gyakorlatilag valamennyi grátisz shuttle szervizt biztosít Funchalba, naponta többször is. Persze ha a pénztárcád bírja, választhatsz öt csillagost is, a szolgáltatás nyilván több és jobb.
A lényeg, hogy autó nélkül is eljuthatsz sokfelé, és ha nem akarsz autót bérelni, találsz rengeteg szervezett utat a sziget bejárására.

Túrázás: gyakorlatilag bárhol. Mivel a túrahelyekre csak autóval lehet eljutni, feltételezem, hogy béreltél autót, akkor meg majdnem mindegy hol szálltál meg. Ha számodra a túrázás a prioritás, gondolom nem olyan fontos a szállás minősége, hisz úgyis csak az éjszakát töltitek ott. Vagy tévedek?

Tengerparti pihenés: erre is van javaslatom. Bár szerintem erre a célra nem Madeira az ideális hely, de ha ezt akarod ám legyen. Az egyik alkalmas hely Caniço de Baixo Funchaltól keletre (a reptértől 10, Funchal központtól 15 km), itt gyakorlatilag a tengerre települt szállodákat találsz. A másik Calheta Funchaltól nyugatra (a reptértől 50, Funchal központtól 35 km), az egyetlen hely a szigeten, ahol sárga homokos strand lett kiépítve (Porto Santóból hozott homokkal).

Ha van konkrét elképzelésed, és mielőtt lefoglalod, szeretnél többet megtudni róla, vagy már lefoglaltad, de még törölhető, írd meg, szívesen megnézem, és elmondom, mit tapasztaltam!

Szálloda vagy apartman?

Ez aztán tényleg egyéni ízlés kérdése. Egy jó minőségű apartman nem feltétlenül olcsóbb egy hasonló kategóriájú szállodai szobánál, a kérdés inkább az, mit szeretsz jobban: kis szoba, de reggeli, medencék és egyéb szolgáltatások, vagy kényelmes lakás, ahol akár főzhettek is, és rossz idő esetén sem érzed bezárva magad.

Mindenesetre itt még fontosabb a helyi körülmények megismerése, én pl. már laktam kiváló helyen lévő, tágas, korszerűen berendezett, nem drága apartmanban, az csak a helyszínen derült ki, hogy gyakorlatilag nem lehetett nyitott ablakkal aludni a zaj miatt. Úgyhogy itt is érvényes:

Ha van konkrét elképzelésed, és mielőtt lefoglalod, szeretnél többet megtudni róla, vagy már lefoglaltad, de még törölhető, írd meg, szívesen megnézem, és elmondom, mit tapasztaltam!