Autóbérlés

Autót számos cégnél lehet – és érdemes – bérelni Madeirán, pl. a Rentalcars.com segítségével nem kell az összes szolgáltató ajánlatait egyenként áttanulmányozni. Azonban itt van néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni.

Hol célszerű az autót felvenni és leadni?

A nagyobb cégeknek van a reptéren kirendeltsége, ami nyilván kényelmes megoldás. De:

  • az üzemidőn (általában 8 és 20 óra között) kívüli felvételért és leadásért gyakran pótdíjat számítanak fel, mértéke esetenként 25-30€
  • forgalmasabb időszakban (jellemzően májustól októberig) és napszakban előfordulhat félórás-órás várakozás, mire az autóhoz jutsz
  • a reptéri kirendeltség lehet, hogy reptér környéki kirendeltséget jelent, a cég odavisz meg visszahoz ugyan, de ennek idejét még hozzá kell adni az egész folyamathoz
  • és akkor ott állsz esetleg este 10-kor a sötétben egy idegen helyen, egy idegen autóban, és oda kell találnod a szállodához.

Vagyis lehet, hogy jobban jársz, ha a kocsit másnap veszed fel a városban, főleg, ha a városi kirendeltség gyalog elérhető távolságra van a szállásodtól. A reptéri transzfer lehetőségekről a következőkben találsz információt.

Milyen autót érdemes bérelni?

  • dízel vagy benzines

Csak akkor érdemes dízelt választani, ha nem drágább. Mivel nincsenek távolságok, az alacsonyabb üzemanyagár nem fogja visszahozni a bérleti díj többletet. Az autókölcsönző esetleg meg fog próbálni rábeszélni, ne hagyd magad!

  • kategória, lóerő

A kategória nyilván elsősorban az utasok számától függ. Két fő esetén a Clio/Corsa kategória teljesen megfelelő. Én egyszer egy Fiat Pandát béreltem, azzal is eljutottam mindenhova, igaz, többet menten egyesben, mint a nagyobb kocsikkal. Mivel állandóan meredeken felfelé kell menni (na jó, időnként lefele is), azért egy erősebb autó kényelmesebb.

  • biztosítás

Nos, ez kényes kérdés. Esetenként lényeges árkülönbség van az alap és teljes biztosítás között. Ha csak alapbiztosítást kötsz, megspórolsz egy csomó pénzt, de fizetsz, ha történik valami. Ezzel persze nem mondtam semmi újat. De mi történhet?
– ez sziget, el nem lopják az autót
– nincsenek veszélyes kereszteződések
– lámpa is csak egy pár van Funchalban, alapvetően körforgalmat használnak
– balesetet még nem láttam
Szóval, a maximum ami történhet, hogy meghúzod egy parkolóházban. Vagyis: gondold meg, hogy vállalod-e az alapbiztosítást. Ha igen, készülj rá, hogy az autókölcsönző minden erővel meg fog próbálni rábeszélni a teljesre. Én ellenálltam!