Tippek

Reggeli

Reggelizni minden kávézóban lehet, és a helyiek is nagy előszeretettel ülnek be reggel egy kávéra meg egy szendvicsre vagy süteményre. Tojásételre ne nagyon számítsatok, annál nagyobb a választék süteményekből.
A kávézókban általában nem tartanak kész szendvicseket, igény szerint frissen készítik el. A leggyakoribb persze a sonkás-sajtos, de kérheted máshogyan is.
Népszerű a croissant is, de ebből kétféle is van. Azt, amit mi ismerünk, francia croissant-nak hívják, ha nem teszed mellé a french szót, egy hasonló alakú, de édes tésztából készült süteményt kapsz. Ha vajat is kérsz hozzá, akkor nem mellé teszik, hanem felvágják és megvajazzák. Nekem még nem sikerült elérnem, hogy mellé tegyék…
Frissen facsart narancslé mindig van, érdemes kérni a reggelihez. Gyakran van valamilyen akció (promoção), ez általában egy garoto nevű (az eszpresszónál hosszabb, a tejeskávénál rövidebb) kávét és egy szendvicset vagy süteményt – tipikusan pastel de nata-t – tartalmaz igen jutányos áron.

Ebéd

Egy főételt és egy italt a legtöbb étteremben – persze nem az elegánsakban – megkapsz 8-10 euróért. De ha nem akarsz ennyit költeni, nagyon jó önkiszolgáló étterem van több Pingo Doce szupermarketben. Ezekben frissen készítik és súlyra mérik az ételt, széles a választék, 4-5 euróból nagyszerűen jól lehet lakni. Mindenütt van dobozos bor, amiből csapolhatsz magadnak egy pohárral, de nekem valahogy nincs benne a neveltetésemben, hogy hétköznap ebédhez bort igyak (hát még dobozost). A helyieknek annál inkább benne van!
Ha szereted a kínai és japán ételeket, találsz all-you-can-eat ázsiai büféket, 8-10 euró/fő egységáron (ital nélkül). Nagyon megéri, ha éhes vagy és sokat akarsz enni!