Ital

Poncha

A poncha madeirai cukornádból lepárolt rumból (aguardente de cana), mézből, cukorból, narancsléből és citromból készült ital. Ez a klasszikus változat, de létezik mangóval, mandarinnal, vagy maracujával ízesített is. Alkoholtartalma általában 25%, de otthon lehet ennél erősebbre vagy gyengébbre is keverni. Nekem a normál rummal készített is bejön, csak a citromlével kell vigyázni, mert könnyen túl savanyú lesz.

Madeira bor

A Madeira bor egy véletlennek köszönheti létrejöttét. A 17.-18. században a hajósok brandyvel tartósították a bort, amit Anglia vagy Amerika felé gyakran vételeztek Madeirán. A bor a trópusokon áthaladva többször felmelegedett, majd lehűlt, míg aztán a hajósok megtapasztalták, hogy lett a bor íze egyre jobb és jobb.
A száraz madeirát inkább aperitivként, az édeset pedig desszertborként érdemes fogyasztani. De nem írok többet róla, gyere ide és kóstolgasd végig a különböző fajtákat! A Blandy’s például nagyszerű, kóstolással egybekötött látogatást is kínál a borászatban.

Galão

A galão egy tipikusan madeirai kávéfajta, már Lisszabonban sem ismerik! Közel áll a tejeskávéhoz (vagy lattéhoz, ahogy ma inkább hívjuk), de kevesebb tejjel készül. Otthon próbáltam már “hosszú kávé tejjel”, vagy “americano tejjel” magyarázattal elkészíttetni, de nem nagyon sikerült… Általában a súlypont alatt levő füles üvegpohárban szolgálják fel. A tetején tejhab, mmm!