Főzés

Ha az otthon megszokott módon főzni szeretnél, a legtöbb szükséges alapanyagot itt is megtalálod. De nem mindent! Lássuk, mi hiányzik, illetve milyen helyettesítő élelmiszerek vannak.

Zöldségek

Van vörös és fehér hagyma, fokhagyma, póréhagyma, nagy nehezen találsz snidlinget is, de nincs újhagyma. Van karfiol, brokkoli, padlizsán, cukkini, fehér és vörös káposzta, kelkáposzta, spenót, sárgarépa, de nincs fehérrépa, karalábé és sóska. Van zellerszár (francia zeller), de gumós zellert egyetlen helyen lehet kapni, segítség nélkül nem találod meg! Krumpliból kisebb a választék , annál nagyobb édes krumpliból, legalább négy vagy ötféle van, csak győzd végigkóstolni. Van piros és fehér retek is, valamint cékla és sütőtök, ez utóbbi azonban meglehetősen ízetlen. Kaliforniai paprika több színben, de az persze nem olyan, mint a mienk. Ugyanez a helyzet a paradicsommal is.
Szóval, ha mondjuk húslevest főznél, fehérrépa, karalábé nem lesz benne. Mi kipróbáltuk, azért így is finom volt!

Update: Funchalban belefutottunk egy termelői piacba, ahol volt újhagyma! Már csak állandósítani kell a forrást…

Tejtermékek

Tej, joghurt természetesen nagy választékban kapható. A vaj szinte mindig sózott, én egyedül a Mimosa márkából találtam sótlan kivitelt.
Sajt főleg az Azori-szigetekről származik, de kaphatók a nálunk is ismert Président camembert, brie és egyéb termékek is. A Pingo Doce üzletek bajor túrót is árulnak, ezen kívül a requeijão egészen túró jellegű, de általában sós. A tejfölhöz legközelebb a Président creme fraiche áll, szintén csak a Pingo Doce-ban kapható. Létezik a queijo fresco (friss sajt), amire nagy betűkkel a német Quark szó is rá van írva, ami ugye szintén túrót jelent. Ez azonban ne tévesszen meg, mert ez egy lágy, majdnem folyékony valami, a túróhoz távolról sincs köze.
Végső soron a túrós tésztáról, vagy a pörkölthöz járó tejfölös nokedliről nem kell lemondani, megfelelő helyettesítő termékek elérhetők.

Húsfélék

Sertés és marhahús sokféle kapható, de nagy választékban csak néhány nagy hipermarketben. Népszerű a karaj, a comb, csülök is van, de persze füstöletlenül. Darált hús van sertés és marha is, májat is el lehet csípni.
Csirke van minden mennyiségben, ahogy otthon is megszoktuk: egészben, mell, felső comb, alsó comb külön, de filézve nincs, van máj, zúza és szív is. Pulykamellet is csak egy helyen láttam. Kacsa, liba: beszéltünk valakivel, aki már találkozott vele… szóval praktikusan nincs.
Felvágottak: főleg sonka kapható, az otthon megszokottnál lényegesen kisebb választékban. Csirke és pulyka sonka is van, mindkettő meglehetősen ízetlen.
Kolbász: én egyetlen értékelhetőt találtam, a többség sem íz, sem állag szempontjából nem jött be. Kapható viszont bajor kolbász, ami főzve és sütve is fogyasztható, lényegesen közelebb áll a mi ízvilágunkhoz.

Egyéb élelmiszerek

Savanyúság: ecetes uborka mindenütt kapható, a savanyúság egyébként ismeretlen fogalom. Egy bioboltban vettünk német üveges savanyú káposztát, ha érdekel, megmondom, hogy hol.
Panírozás: liszt, tojás természetesen van, a prézlit már keresni kell, pão ralado néven a kenyerek tájékán előbb-utóbb megtalálható.
Fűszerek: gyakorlatilag teljes a választék, egy-két tipikusan magyar vagy közép-európai fűszer kivételével.