Étel

Espada com banana (banános hal)

Az espada a sziget környékén legnagyobb mennyiségben előforduló, angolnaszerű hal. Szeletekre vágják, és miután a gerincet kidobják belőle, teljesen szálkamentes. És mi terem még sok Madeirán? Banán! Így hát együtt eszik a kettőt. Elsőre bizarrul hangzik, de nagyon finom! És nem drága, általában 10-11€ egy adag. Itt még a hipermarketben látható:

Espetada (rablóhús)

Az espetada egy fajta nyárson sült rablóhús, készülhet a legkülönbözőbb húsokból, halakból és tengeri herkentyűkből. Tipikusan egy állványon levő kampóra lógatva szolgálják fel, úgy kell a falatokat a nyársról a tányérra húzni.
Ez tulajdonképpen nem madeirai specialitás, másutt is ismerik Portugáliában. Ami madeirai sajátosság, hogy a marhahúst só, bors és fokhagyma mellett babérlevéllel is ízesítik, és milho frito-t, egy kukorica alapú sült köretet adnak hozzá.

Bolo do caco

A bolo do caco egy lapos, kerek kenyér, ami arról kapta a nevét, hogy hagyományosan caco-n, lapos bazalt kövön készül. Tipikusan két rétegre vágják, és megmelegítve fokhagymás fűszervajjal kenik meg. A legtöbb étteremben előételként kínálják, de önálló ételként is népszerű, ha nem túl éhes az ember.
Hosszúkás változata is ismert, amit vékonyra szeletelt kolbásszal vagy chorizo szalámival töltenek meg. Egyik jobb, mint a másik!

Queijada

A queijada (ejtsd kézsáda) egy túrós sütemény, bár portugálul a túró szó nem létezik. A név gyökere a queijo (kézsu) szó, ami sajtot jelent, a mi túró fogalmunkhoz legközelebb a queijo fresco (kézsu fresku, friss sajt) áll. A lényeg: ez igazi madeirai specialitás, Portugáliában másutt nem nagyon ismerik. És nagyon finom!

Sós sült gesztenye

Ezt az ételt kizárólag az Apácák völgyében, Curral das Freiras településen lehet kapni. A gesztenye itt helyi sajátosság, mindenféle egyéb ételt, sok édességet készítenek belőle. Mi a gesztenyét édesen szoktuk meg, élén a gesztenyepürével, ezért a sós, sült gesztenye, amit serpenyőben szolgálnak fel, elsőre mellbe vág, de aztán annál jobban ízlik!