Június

Júniusban annyi esemény van a szigeten, hogy nehéz áttekinteni, ezért ezúttal nem tematikusan, hanem időrendben adom meg őket. Ha éppen most jársz Madeirán, nem fogsz unatkozni!

SÉ (katedrális) ünnepségek,  Funchal
Funchal belvárosa új életre kel május 26. és június 4. között. A Praça do Município és a Sé katedrális közötti utcák és sikátorok teraszait külön erre az alkalomra készített dekorációkkal díszítik. Az itt található éttermek és bárok kóstolót kínálnak a hagyományos madeirai enni- és innivalókból. A látogatók emellett folyamatosan különböző zenekarok előadásait élvezhetik.

16. századi piac (Mercado Quinhentista) – Machico
A 16. századi piacot évente Machicóban rendezik meg, ahol a portugál hajósok először szálltak partra Madeirán. A középkori környezetben ezrek gyűlnek össze a sziget minden részéről, hogy részt vegyenek a felfedezések korának autentikus megidézésében.
A helyiek jelmezes felvonulást tartanak, ami a zenével, tánccal, ételekkel és italokkal együtt visszaviszi az időben a résztvevőket és a látogatókat egyaránt.

Madeira Fashion Weekend – Funchal, Hotel Pestana CR7
A madeira divat hétvége célja, hogy a szigetet potenciális divatközponttá tegye. Mi is lehetne jobb helyszín, mint a CR7 butikhotel?
Ebben a merész projektben a divat, zene és tánc társítására történik kísérlet. Regionális, nemzeti és nemzetközi tervezők kapnak lehetőséget munkáik bemutatására, miközben zenészek és táncosok teszik teljessé a látványosságot. 

Sörfesztivál  – Funchal, Largo da Restauração
Ha szereted a sört, itt a helyed! Először kerül megrendezésre a Funchali sörfesztivál . A standok vasárnaptól csütörtökig délelőtt 11-től este 11-ig, pénteken és szombaton éjfélig várnak helyi, nemzeti és nemzetközi márkákkal. A több mint harminc féle sör között biztosan ott lesznek a Super Bock, a Sagres és a Heineken különböző sörei.
A rendezvény díjtalan, de az otthon is megszokott módon meg kell venni a söröspoharat, a kóstolás aztán pénzbe kerül. Ennivaló főleg sushi és hamburger lesz, a zenét minden este más zenekar szolgáltatja. 

Feira das Sopas do Campo (Mezei levesek vására) – Boaventura (Sao Vicente)
A Sao Vicentéhez tartozó Boaventura népháza rendezi évente a mezei levesek vásárát. Ez a fesztivál a régió gasztronómiáját, aromáit és ízeit mutatja be, különösen a táj jellegzetes leveseit, mint a caldo da romaria (párnaleves), a sopa de cebola (hagymaleves), sopa de trigo (búzaleves), sopa de agrião (zsázsaleves), sopa de milho (kukoricaleves) és a híres açorda da Madeira (száraz kenyérrel készült leves).

Regionális kenyér vásár (Feira do Pão) – Funchal, Largo da Restauração
A Regionális kenyér vásárt a funchali Lions Club több mint húsz éve rendezi meg az Avenida Arriagán, a központi sétányon adománygyűjtés céllal a klub jótékonysági tevékenységének finanszírozására. Délelőttönként és délutánonként népművészeti csoportok szórakoztatják a látogatókat.

Atlanti Fesztivál (Festival do Atlântico) – Funchal kikötő
Az Atlanti Fesztivál az újabb látványosságok közé tartozik. Először 2002-ben rendezték meg azzal a céllal, hogy növeljék Madeira vonzerejét a turisták számára, akik így átélhetik a sziget régi hagyományát, a különösen az év végi ünnepségek során népszerű tűzijátékot.
Ez a turista látványosság a tűzijátékot zenével ötvözi, a látványt a háttérben hallható zenei témákkal szinkronizálva. Az idei program különböző kulturális eseményekkel és utcai szórakoztató koncertekkel egészül ki a hónap négy szombatján.
A közel 20 éves múltra visszatekintő esemény a madeirai nyár hivatalos megnyitója. Szombatonként nemzetközi versenynek ad helyszínt Funchal kikötője, ahol minden résztvevő ország témát választ és bemutatja a pirotechnika művészet fejlődését, újdonságait.
A négy pirotechnikai-zenei látványosság egyenként húsz percig tart, mindig este fél 11-kor kezdődik a kikötő bejáratánál. Az első három szombaton történik a versenyművek bemutatása, az utolsó szombaton a rendezők mutatják be alkotásukat, és díjkiosztó ceremónia során kihirdetik a győztest.
http://festivaldoatlantico.visitmadeira.pt/index.php?lang=en

Népszerű szentek felvonulások (Marchas Populares) – Funchal
Június a népszerű szentek tiszteletére rendezett ünnepségek hónapja, kezdve Szent Antallal (Santo Antonio), az azonos nevű funchali városrészben (a portugálban freguesia, ami nagyjából egyházkörzetet jelent, de itt ez a negyedek neve) június 12-én és 13-án.
Más negyedek, mint Szent Péter (São Pedro) és Szent János (São João) június 23-án tartanak vidám felvonulást.

Atlanti Gyökerek Fesztivál (Festival Raízes Do Atlântico) – Funchal, Praça do Povo
Az Atlanti Gyökerek Fesztivál az egyik legrégibb világzenei fesztivál egész Portugáliában. Az autentikus zenei időutazás során a legkülönbözőbb műfajok szólalnak meg, mint a bossanova, hagyományos portugál és afrikai zene, jazz és soul. A korábbi fesztiválokon már olyan művészek szerepeltek, mint Elza Soares, Tito Paris, Dave Sharp, Júlio Pereira, Paolo Angeli, Vitorino, Rão Kyao, többek között.
A háromnapos esemény Madeira és Porto Santo felfedezésének 600. évfordulós ünnepségeibe illeszkedik.

Cseresznye Fesztivál (Festa da Cereja) – Jardim da Serra
A cseresznyefa virágzás csodálatos látványa után elérkezik a cseresznye szedés ideje, és a hozzá kapcsolódó fesztivál Jardim da Serrában. Az ünnepség a sport és szabadidős tevékenységek mellett a szüretnek szentelt népművészeti felvonulásban csúcsosodik ki.

Szent Péter ünnep (Festa de São Pedro) – Ribeira Brava
Ribeira Braván június 27. és 30. között tartanak Szent Péter tiszteletére ünnepségeket. Feldíszített hajók éjszakai cirkálása, jelmezes felvonulás és a hagyományos ételek-italok árusítása a város minden pontján képezik az események legjavát. A 28-án este 10 órakor kezdődő felvonulást követően az éjféli tűzijáték jelenti a csúcspontot.

Mezőgazdasági vásár (Feira Agropecuária) – Santa, Porto Moniz
A santai mezőgazdasági vásár története 1955-ig nyúlik vissza, célja a helyi élelmiszer szektor fejlődésének bemutatása. A kiállítás mellett számos standon lehet a helyi étel és ital különlegességeket megízlelni.